WAAROM BEN IK KAAL?

WAAROM BEN IK KAAL?

WAAROM BEN IK KAAL?

De meeste mensen herkennen dit wel. Dat is ook niet zo gek omdat dit bij ongeveer 7 van de 10 mannen in Nederland voorkomt. Bij vrouwen ligt dat anders. Ongeveer 4 van de 10 vrouwen heeft last van overmatig haarverlies, dunner wordend haar of kaalheid. 

KAALHEID BIJ VROUWEN IS EEN ANDER VERHAAL

Ondanks dat er toch een grote groep vrouwen last heeft van kaalheid, overmatig haarverlies of dunner wordend haar, zou je verwachten dat het net zo geaccepteerd is als bij de mannen. Maar de maatschappij gaat daar anders mee om. Vrouwen en kapsalons zijn ook goed in het verbergen van dit probleem, afhankelijk van de grootte en plaats op het hoofd. Het valt daardoor minder op en generaties groeien op met vrouwen waarvan aan de buitenkant niet is te zien dat er sprake is van kaalheid, dun haar of overmatig haarverlies. 

Het is echter een ander verhaal als dit probleem al op zeer jonge leeftijd begint. Dan komt er een moment dat het niet meer lukt om te verbergen en moet er gezocht worden naar een andere oplossing zoals scalp micropigmentatie, een haartransplantatie of een pruik.

Ook als het de vrouw, ongeacht de leeftijd, door de grootte en aard van het probleem niet meer te lukt om te verbergen. Dan gaan vrouwen zich meer isoleren of ze gaan op zoek naar een makkelijke en mooie natuurlijke oplossing zoals bijvoorbeeld Micro Haar Pigmentatie of haartransplantatie.

Bij mannen is dit probleem, door de jaren heen, meer geaccepteerd. Een groep mannen heeft daar ook geen probleem mee. Vooral de groep mannen van middelbare leeftijd. Maar ook in deze groep zitten mannen die het ook als een groot probleem ervaren. 

Zodra mannen op zeer jonge leeftijd last krijgen van overmatig haarverlies gaat het net zoals bij vrouwen opvallen. Vooral in de tienertijd kan dat impact hebben en psychische problemen veroorzaken. Op deze leeftijd val je op, je valt buiten de boot en je wordt ermee gepest.

ALOPECIA

De oorzaak van Alopecia is nog steeds onbekend maar het is een van de aandoeningen die iemand kan overvallen, ongeacht leeftijd, etnische afkomst of geslacht.

VORMEN VAN ALOPECIA EN HAARUITVAL

ALOPECIA ANDROGENETICA

Dit is de meeste voorkomende vorm bij mannen en wat minder bij vrouwen. Maar het sowieso een vorm bij mannen die het meeste is geaccepteerd door de maatschappij aangezien ongeveer 7 van de 10 mannen bovenop het hoofd kaal worden.

De oorzaak bij mannen ligt in de erfelijke gevoeligheid van de haren voor dihydrotestosteron (DHT). Jammergenoeg geldt dat in de meeste gevallen alleen voor de haren bovenop het hoofd. De haren aan de achterkant en zijkanten blijven dan zitten. Dit DHT zorgt voor een verschrompeling van de haarwortels en de haren vallen uit om vervolgens niet meer terug te groeien. 

Bij vrouwen begint deze vorm bij de scheiding. Die wordt steeds breder. De haarlijn op het voorhoofd blijft daarbij meestal intact.

De oorzaak bij vrouwen is ook erfelijk bepaald maar daarbij kan de menopauze ook een rol spelen. Een hormonaal onderzoek kan daarbij helpen.

ALOPECIA AREATA, TOTALIS EN UNIVERSALIS 

Bij Alopecia Areata is sprake van pleksgewijze haaruitval en veroorzaakt kale plekken op het hoofd, in het baardgebied, de schaamstreek of de wenkbrauwen. Daarbij is er een risico dat de kale plekken overgaan naar volledige kaalheid van het hoofd (Alopecia Totalis) of over het hele lichaam (Alopecia Universalis). 

Deze vorm is vrijwel zeker een auto-immuumaandoening en overkomt je plotseling. De haren worden niet herkend alsof ze niet bij het lichaam horen en worden afgestoten. De haren kunnen weer terugkomen maar kan niet gegarandeerd worden.

OVERMATIG HAARUITVAL DOOR STRESS (TELOGEEN DEFLUVIUM)

Als er veel haren tegelijk in de zogenaamde Telogene fase (rustfase) terecht komen vallen veel haren uit. Dit komt dan over de hele hoofdhuid voor valt op doordat er veel haren blijven hangen in het doucheputje of blijven liggen op het kussen of achterblijven in de kam of borstel. Deze vorm van haarverlies zorgt ervoor dat de huid op de schedel zichtbaarder wordt.

Als oorzaak wordt stress door zwangerschap, door ziekte of psychische stress genoemd. Deze vorm kan zich binnen een jaar herstellen maar niet volledig.

HAARUITVAL VEROORZAAKT DOOR GENEESMIDDELEN

De meest bekende vorm is haaruitval door een chemo behandeling. Minder bekende geneesmiddelen zijn bloedverdunners, retinoiden, lithium, antimalaria medicijnen, beta-blokkers en ACE-remmers. Het haar kan na chemo of medicijngebruik in deze gevallen terugkomen.

HAARUITVAL DOOR LITTEKENS OP DE HOOFDHUID OF BAARDGEBIED

Littekens op de hoofdhuid of in het baardgebied kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Door een ongeluk, verbranding, een haartransplantatie, bestraling en door huidontstekingen. Omdat de haarzakjes zijn verdwenen in het littekengebied kunnen er geen haren meer groeien. Ook niet na genezing van de betreffende huid. De beste oplossing, vooral bij littekens in het baardgebied of door een haartransplantatie, is een behandeling met scalp micropigmentatie.

TRACTIE-ALOPECIE EN TRICHOTILLOMANIE

Haaruitval door Tractie-alopecia wordt veroorzaakt door kapsels waarbij de haren constant onderhevig zijn aan tractie (trekken). Voorbeelden zijn een rastakapsel, bepaalde strak opgebonden paardenstaarten en vlechten of de toepassing van een krullenset. Wanneer deze tractie te lang duurt kan het haar permanent wegblijven. Trichotillomanie wordt soms gezien als een psychiatrische stoornis omdat de patient door stress of door een “tik” constant aan het haar trekt of de haren om de vinger draait. Deze vorm veroorzaakt, net zoals bij de Tractie-Alopecie, plaatselijke kaalheid aangezien het haar steeds op dezelfde plek wordt belast. In geval van Trichotillomanie kan het haar terugkomen indien de “tik” of gewoonte wordt gestopt. 

Veel gestelde vragen over Micro Haar Pigmentatie 

Wat zijn jullie openingstijden?

Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 en van 20.00 tot 22.00 uur.
Zaterdag van 10.00 tot 17.00.

Hoe kan ik betalen?

je kunt met pin of contant betalen.

Is de behandeling verzekerd?

Wij werken volgens de regels van de GGD en zijn verzekerd voor onze behandelingen.

Hebben jullie meerdere vestigingen?

Wij hebben op dit moment een vestiging in Landsmeer (dichtbij Amsterdam) en partnerships met andere specialisten op het gebied van haarverlies en Alopecia. 

Is Micro Haar Pigmentatie een tatoeage?

Het inbrengen van inkt of pigment in de huid is in theorie een tatoeage. Micro Haar Pigmentatie heeft echter een heel andere achtergrond en strekking en wordt door middel van een andere techniek aangebracht. Wij noemen het ook wel een cosmetische tatoeage.

Doet het pijn?

Micro Haar Pigmentatie doet geen pijn maar het kan soms wel een irritant gevoel zijn. Mensen die al een “gewone” tattoo hebben laten zetten, zeggen dat een gewone tatoeage veel gevoeliger is.

Wat kost een behandeling?

De prijs verschilt van persoon tot persoon omdat  het maatwerk is. Daarom kan de exacte prijs alleen bepaald worden op basis van  een vrijblijvend intake gesprek of aan de hand van zeer duidelijke foto’s.

Ik kom ook ScalpContour tegen op de site

Dat klopt. Tot 1 april 2020 heetten wij ScalpContour. Onze groei en ambitie heeft ons echter  de kans gegeven een stuk professioneler te worden; met een nieuwe naam, logo en een nieuwe website. Deze nieuwe naam is New Contour.